Als je de zekerheid loslaat…

De afgelopen dagen schreef ik een tweetal blogs over mijn “belevenissen” in het Corona-tijdperk. De eerste blog had als onderliggend thema het onderzoek naar de vraag of en zo ja waarvoor ik bang ben. De tweede blog draaide onder andere over de vraag waarom ik soms dingen achter houd.

Nog een stukje Dag 6…

Toen ik de eerste blog schreef, was er vrijwel direct de titel Ik weet het niet zeker, maar... In de tweede blog borduurde ik daarop voort met de titel Ik weet het nog steeds niet zeker. En toen de vraag kwam wat er anders zou worden als ik het woord zeker weg zou laten was ik even van slag. Ik was in de veronderstelling dat ik geschreven had vanuit het perspectief van het weten, maar blijkbaar is er ook nog een ander perspectief, dat van de zekerheid.

En wat verandert er als ik de zekerheid loslaat?

Op TV staat een documentaire op over de opkomst (en ondergang) van Evander Holyfield, een Amerikaanse zwaargewicht bokser, die zijn hele carrière opgebokst heeft tegen een afwezige tegenstander. Hij was the undisputed heavyweight champion of the world, maar die zekerheid werd hem niet gegeven. En toen de afwezige tegenstander na jaren opdook en in de ring tegenover hem stond, verloor hij zijn titel.

Dag 7…

En toch blijft de vraag me bezighouden. Het verschil tussen Ik weet het niet en Ik weet het niet zeker is semantisch niet zo heel erg ingewikkeld, want door te zeggen dat ik iets niet zeker weet zeg ik ook impliciet dat ik het wel weet, maar dat er ruimte is voor twijfel. Als ik zeg dat ik het niet weet is er geen twijfel. Ik weet het gewoon niet.

Maar semantisch eenvoudig of niet, de vraag blijft of er iets veranderd door het weglaten van het woord zeker. Wat ik gedaan heb is de titels zoals eerder genoemd om te buigen naar een vraag en dan verder te onderzoeken.

Als ik de 4 delen van de matrix afloop dan merk ik dat ik bij 3 van de 4 opties een vergelijkbaar gevoel heb – ik kan me zonder al te veel inspanning goed verhouden tot deze opties, maar dat de 4e optie beangstigend is.

De vragen blijken niet of nauwelijks iets toe te voegen. Ze laten de mogelijkheid bestaan om óf de vraag positief te beantwoorden, óf om de optie door deze te ontkennen uit de weg te gaan. De optie Ik weet het niet voelt echter erg ongemakkelijk aan. Ik wend me er liever vanaf dan dat ik deze mogelijkheid ook als realiteit wil erkennen. Het is de Evander-Holyfield-optie als reële mogelijkheid onder ogen zien: De optie dat er een ander sterker is. De optie dat ik het niet weet toelaten.

Door niet-weten, en dat is een fundamenteel andere optie als niet zeker weten, toe te staan.

Vandaag las ik via een email dat ik, omdat ik werkzaam ben in de zorg, mij kan laten testen op COVID-19. Ik heb mij aangemeld voor deze test. Kort nadat ik via een bericht aan de bedrijfsarts aangaf dat ik graag voor deze test in aanmerking wilde komen volgde verschillende gebeurtenissen elkaar in hoog tempo op. Telefonisch contact met de bedrijfsarts, aanmelding bij de GGD, telefonisch contact met de GGD, bevestiging en controle van een aantal gegevens, en dan het maken van de afspraak.

Dag 8…

Wanneer je je overgeeft aan de instanties en aan het proces wat daarbij hoort, verandert plotseling je perspectief. Was ik gisteren nog druk op zoek naar inzicht en antwoord op de vraag of het verschil zou maken of ik iets zeker weet of niet zeker weet, of ik toe mag laten dat ik het niet weet, hoe ik het ook wend of keer, het blijft een mentaal-cognitieve zoektocht. Ik probeer me te bedenken of ik weet het niet zeker iets anders is dan ik weet het niet.

Vlak na het opstaan vanochtend merkte ik op dat die vraag niet meer aan de orde is. Door mij over te geven, weet ik nu een ding heel erg zeker: Ik weet het niet. En dat is goed. De Ik weet het niet van vandaag is iets anders dan de Ik weet het niet van gisteren. Dat is geen bedachte constructie. Dat is wat ik weet en voel met alles wat ik in en bij me heb.

Nu is er nog even tijd voor een kop koffie. Om daarna te vertrekken naar de testlocatie. Om, in het aangezicht van Wel weten, te zeggen: Ik weet het niet. Om 11.00 uur ben ik aan de beurt.


Update: De COVID-tester stuurde me weer op pad, na de test met (waarschijnlijk) een glimlach (van achter zijn mondkapje), met de boodschap: Zo, dit heb je overleeft… 

Rik Konincks

Zoon | Vader | Grootvader | Schoonvader | Echtgenoot

Blogger | Trainer | Coach | Master Opsteller |

Begeleider van en Zorgverlener voor ouderen

4 gedachten over “Als je de zekerheid loslaat…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.